Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.B.D

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Genel Tanım

Mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların tanı ve tedavisi ile uğraşan uzmanlık alanıdır. Tüm dünya ülkelerinde tıp teknolojisindeki hızlı gelişmelere rağmen sık görülen, tedavisi mümkün olabildiği gibi ölümlere de yol açabilen hastalıklardır.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

Ateşle seyreden hastalıklar, soğuk algınlığı, grip, sarılıklar (Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C ve diğerleri), AIDS (HIV) ve diğer viral hastalıklar, döküntülü hastalıklar, ishal, besin zehirlenmesi, parazit hastalıkları, sistematik mantar enfeksiyonları, menenjit gibi bulaşıcı hastalıkların tanı, tedavi ve takibi yapılması, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi, kontrolü ve tedavisi konusunda eğitim almış uzman hekimdir. Ayrıca diğer mikrobik hastalıkların tanı ve tedavisini yapar. Enfeksiyon hastalıklardan korunmak için aşı, immunoglobulin, kemoprofilaksi uygulamalarını, seyahat enfeksiyonlarından korunmayı, salgınlarda tanı-tedavi-korunmayı sağlar. Diğer kliniklerin (Genel cerrahi, ortopedi, üroloji, yoğun bakım vb) enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisinde o daldaki uzmanlarla birlikte çalışır. Toplum sağlığını korumak için çalışır ve toplumu “enfeksiyonlardan korunma” ile ilgili bilinçlendirir.

Üniversitemizde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalının Kurulması ve Amacı

Tıp Fakültesinin devredildiği 2006 yılından itibaren İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü bünyesinde eğitim ve bilimsel faaliyetlerini sürdürmektedir. Akademik kadromuzda Prof. Dr. Emine Sönmez, kurulduğundan itibaren Anabilim Dalı Başkanı olarak görevini yürütmektedir. Yard. Doç. Dr. Aslıhan Demirel 2012 yılında Anabilim Dalı kadrosuna dahil olup Uzm. Öğr. Dr. Ayşe Tekin 2008 yılından itibaren eğitim almaktadır.

Ülkemizde enfeksiyon hastalıkları önemli bir sağlık sorunu olduğundan bu dalda iyi, eğitim almış pratisyen hekim ve uzmanlara ihtiyaç vardır. Bu durum göz önünde bulundurularak eğitim vermek ve enfeksiyon hastalıklarının tanı tedavi ve önlenmesi ile ilgili çağdaş ve bilimsel hizmet sunmak, akademisyenler yetiştirmek, bu alanda ulusal ve uluslar arası araştırmalar yürütmek anabilim dalımızın amacıdır.