Fizyoloji A.B.D

Fizyoloji Anabilim Dalı

Eğitim:

Mezuniyet Öncesi Eğitim:

Tıp Fakültesi: Tıp Fakültesi I. Sınıf öğrencilerine birinci yarıyılda Temel Fizyoloji, ikinci yarıyılda Fizyoloji I adı altında Fizyoloji dersleri teorik ve uygulamalı olarak başlamaktadır. Temel Fizyolojide bütünsel bir sistem olarak insan vücudunu denge halinde tutan ve tüm sistemlerin çalışmasını mümkün kılan genel mekanizmalar anlatılmaktadır. Takdir edileceği üzere, normal vücut ve organ sistemleri çalışma düzenekleri anlaşılmadan ne hastalıklar ne de bu hastalıkların tedavileri anlaşılabilir. İkinci yarıyılda Kan Fizyolojisi ve Gastrointestinal Fizyoloji konuları işlenirken, klinik derslere yardımcı olmak amacı ile söz konusu sistemlerle ilgili belli başlı hastalıkların fizyolojik mekanizmalarına ayrı bir önem verilmektedir.

Tıp Fakültesi II. Sınıfta özel sistem fizyolojileri ile ilgili teorik ve pratik dersler kardiyovasküler, solunum, boşaltım ve sinir sistemini içerecek şekilde devam etmektedir. İkinci yarıyıldan itibaren Klinik Fizyoloji adı altında belli başlı kardiyovasküler, solunum, boşaltım, gastrointestinal hastalıklarda ortaya çıkan fizyolojik değişikler ve bunların hastalık belirti ve bulguları ile ilişkisi üzerinde durulmaktadır.

Ayrıca Anabilim Dalımız tarafından Hemşirelik Yüksek Okulu, Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Yüksek Okulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, Ebelik Bölümü 1. Sınıflarına Fizyoloji dersleri verilmektedir.

Bunun dışında Sağlık Yüksek Okulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’ne ikinci sınıf birinci yarıyılda Sinir Fizyolojisi, ikinci yarıyılda ise Egzersiz Fizyolojisi dersler, Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne ise III. sınıfta Klinik Fizyoloji dersleri anlatılmaktadır.