Romatoloji B.D.

Romatoloji Anabilim Dalı

Genel Tanım:

Romatoloji, romatolojik hastalıklar ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını inceleyen tıbbi bilim dalıdır.

Romatolojinin kökeni nedir ?

Birinci yüzyıl:
Rheuma terimi ilk olarak literatürde belirir. Rheuma ‘’akışkan bir madde’’ye karşılık gelir ve muhtemelen beyinden kaynaklandığına ve vücudun çeşitli bölgelerine akarak hastalıklara sebep olduğuna inanılan tarihi ilkel bir humor (sıvı) olan phlegm’den köken alır.

1642:
Rheumatism kelimesi literatüre, artritin sistemik bir hastalık olabileceğini vurgulayan Fransız hekim Dr. G. Baillou tarafından sokulmuştur.

1928:
Romatizma kontrolü için Amerikan heyeti, Amerika’da Dr. R. Pemberton tarafından kurulmuştur. 1934’de Amerikan Birliği, 1937’de Amerikan Romatizma Birliği ve en sonunda 1988’de Amerikan Romatoloji Birliği (ACR) olarak yeniden adlandırılmıştır.

1940’lar:
Romatoloji ve Romatolog terimleri ilk olarak, sırasıyla Dr.Hollander ve Dr. Comroe tarafından kullanılmıştır.

Romatolojik hastalıklar yıllar içerisinde nasıl sınıflandırılmıştır ?

1904:
Bir ortopedi cerrahı olan Dr. Goldthwaite, artritleri sınıflandırmak için ilk adımı atmıştır. Artritleri beş kategoriye ayırmıştır; gut, infeksiyöz artrit, hipertrofik artrit (muhtemelen osteoartrit), atrofik artrit (muhtemelen romatoid artrit) ve kronik villöz artrit (muhtemelen travmatik artrit).

1964:
Amerikan Romatizma Birliği (ARA) sınıflaması yapılmıştır.

1983:
ARA sınıflaması 9. Uluslararası Hastalık Sınıflaması’nın (ICD 9) yeniden gözden geçirilmesi ile yeniden yapılandırılmıştır. ICD 10 günümüzde yeniden geliştirilmektedir.

Romatolojik hastalıklar kabaca 10 ana grupta sınıflandırılabilir:
1.Sistemik konnektif doku (bağ dokusu) hastalıkları
2. Vaskülitler ve ilişkili hastalıklar
3. Seronegatif spondilartropatiler
4. İnfeksiyon ajanlarıyla ilişkili artritler
5. Metabolik, endokrin ve hematolojik hastalıklarla bağlantılı romatolojik hastalıklar
6. Kemik ve kıkırdak hastalıkları
7. Romatolojik sendromlarla ilişkili herediter, konjenital ve doğumsal metabolizma defektleri
8. Artiküler olmayan ve bölgesel kas-iskelet hastalıkları
9. Neoplaziler ve tümör benzeri lezyonlar
10.Diğer romatolojik hastalıklar

Kollajen–vasküler hastalık ve bağdokusu hastalığı arasındaki fark nedir ve orijinleri nelerdir ?

1942:
Dr. Klemperer, diffüz kollajen hastalık terimini, sistemik lupus eritematozus ve skleroderma üzerine yaptığı patoloji çalışmalarına dayanarak ortaya koymuştur.

1946:
Dr.Rich, kollajen-vasküler hastalık terimini, primer lezyonun damar endotelini içerdiğini işaret eden vaskülitlerdeki patoloji çalışmalarına dayanarak kullanmıştır.

1952:
Dr. Ehrich, zamanla kollajen-vasküler hastalık teriminin yerini alan konnektif doku (bağ dokusu) hastalıkları terimini önermiştir.

Kaynak: West SG. I.General Concepts, I.Classification and health impact of the rheumatic diseases. In: West SG, ed. Rheumatology Secrets, second ed.Philadelphia: Hanley&Belfus, 2002:1-3.

Romatoloji Bilim Dalı’nın kurulması ve amacı

Romatoloji Bilim Dalı, Mart 2012 tarihinde kurulmuştur. Romatoloji Bilim Dalı’nda görevli ilk akademisyen Prof. Dr. Şule Yavuz’dur. Kadromuzda iki yardımcı doçent görev yapmaktadır.
Romatoloji Bilim Dalı’nın kuruluş amacı ülkemizde en yeni klinik disiplinlerden biri olan Romatoloji konusunda akademisyenler yetiştirmek ve bilimsel çalışmalar yapmaktır. Romatoloji Bilim Dalı’nda Tıp Fakültesi öğrencileri ve İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı araştırma görevlileri eğitim almaktadır. Yakın bir gelecekte Romatoloji yan dal uzmanlık eğitimi verilmesi de planlanmaktadır.